הסבת אקדמאים להוראה - עמוס עוז
דף בית מדרש
מה קורה כשחוקרת חרקים, אומנית ומח"ט לומדים יחד הוראה?
קבוצה מגוונת של אנשים המגיעים ממקצועות ותחומים שונים, שהחליטו לשנות כיוון בחייהם ולעבור לעולם החינוך מתוך רצון להשפיע על הדור הבא.
מתלבטים יחד בתכונות החיוניות ל"מורה הטוב.ה".
כבוד לעבודת ההתוודעות
"לילד יש עתיד, אבל גם עבר יש לו: אירועים של חשיבות, זכרונות, הרבה שעות של שיקולים בינו לבינו, שהם עיקר העיקרים. כמונו כמוהו הוא זוכר ושוכח, מעריך ומזלזל, חושב בהיגיון - וטועה כשאיננו יודע. מתוך תבונה בוטח ומפקפק.
הילד הוא נוכרי בארץ זרה, לא מבין את השפה, לא מכיר את כיווני הרחובות, לא מכיר את החוקים ואת המנהגים. לפעמים יעדיף להתבונן סביב בעצמו; אם יתקל בקושי, יבקש הנחיה ועצה. נחוץ מדריך שיענה בנימוס על שאלתו. כבוד לאי-ידיעתו. כבוד לעבודת ההתוודעות. כבוד לכשלונות ולדמעות." (יאנוש קורצ'אק, זכות הילד לכבוד)
בהתאם לכתביו של קורצ'אק, אחד העקרונות המנחים אותי כמורה חדשה הוא מתן מרחב קשוב לתלמידות ולתלמידים ללמוד מן הניסיון האישי שלהם. כפי שאני עושה בטבעיות עם קשישים או עולים שמבקשים עזרה, כך אני רואה את תפקידי עם ילדים: עליי לתת להם להתבונן סביבם ולצבור ניסיון, לשמש אוזן קשבת לבקשת עזרה, לתרגם להם את סימני הדרך שאינם מבינים. עליי לקבל על עצמי את הסבלנות ואת הנימוס לאפשר להם ללכת בעולם בקצב שלהם. לתת להם מרחב חקירה, לכבד את התהליך אותו הן עוברות ועוברים. לאהוב אותם ללא תנאים.
פני ארבל
האהבה לתחום הדעת
"אחת הדמויות הבולטות, שהטביעה את חותמה בכיתתנו, היה המחנך המצוין אליעזר שמאלי. הוא טיפח בקרבנו רוח טובה של רעות וחברות, קירב אותנו אל הטבע ונטע בנו את האהבה הגדולה לארץ-ישראל ולנופיה...שמאלי 'אשם' גם בתמורה פרטית שחולל אצלי - עד שבא אלינו, הייתי ילד בודד. הוא הפיל את המחיצות ובהשפעתו שאפתי להימצא בחברה, לפעול עם כולם, לחוש את החוויה של 'להיות ביחד'." (יצחק רבין, פנקס שירות, 1979)
השילוב בין תשוקת המורה לתחום הדעת והאהבה לילדים, זה הקסם שצריך להתחולל בכיתה בניסיוני לדמיין "מי היא מורה טובה". תמיד אהבתי את הטבע, תמיד רציתי לשהות בו, לעסוק בו, אך הרצון להמשיך ללימודים מתקדמים במדעי החיים ומה שהניע אותי לעשות הסבה להוראת תחום הטבע, היו המורים שהיו לי, בדמותו של אליעזר שמאלי. הראשון שבהם היה יהודה, המורה שלנו לטבע בכיתה ו'. יהודה היה מגיע לכיתה עם מימיה אחת ותיק חאקי על כתפיו והיינו יוצאים החוצה. למעט ימי סופה ושרב, בילינו בחוץ. למדנו על טבע בטבע. אהבתו לטבע ואהבתו אלינו, תלמידיו, הן אלו שגרמו לכולנו לחכות בהתרגשות ובציפייה לשיעור הטבע הבא.
ליאת גדרון-הינמן
אמונה בתלמיד
"לפני הרבה שנים הצגתי בפני קבוצה של מבוגרים עם מוגבלויות קוגניטיביות ותקשורתיות את השאלה הבאה:
"בני כמה הייתם כששאלו אתכם בפעם הראשונה 'מה אתם רוצים להיות כשתהיו גדולים?". התשובה שלהם הדהימה אותי. כולם השיבו יחד: 'אף פעם לא שאלו אותי את זה!'" (להעז לחלום / דיאן נלסון בריאן)
מה זה אומר להאמין בילד שלא מדבר? שלא הולך? שלא מסתכל עליי כשאני מדברת אליו? זה להחזיק בידיים שלי את האפשרות שלו בכלל לחלום. זה לתת לו מקום לגדול, להיות אדם, להיות יכול. לדעת שהוא מבין אותי, שהוא יכול לבחור, שהוא שלם בדיוק כמו שהוא. לפעמים זה אומר להחזיק את האמונה הזאת גם בשביל הילד עצמו.
להאמין בילד כזה זה ללכת יד ביד אל הלא נודע, אבל לדעת ביחד שאפשר. ביחד לפתוח חלון אל העתיד.
ולדעת שהעתיד הזה הוא לא פחות משמעותי מכל עתיד אחר.
שיר הוכרמן
חינוך מאהבה
"איש ואישה באהבתם נוגעים זה בה ואף משנים זה את זה דרך אהבתם. וכן הורה וילדו. אחים ואחיות. אדם וחברו." (עמוס עוז, "אהבת הארץ – נגד שמירת הטבע", מתוך חילי טרופר, "שביל בעולם", עמ' 95)
ואני אוסיף: מורה ותלמידו. ציטוט כה פשוט שטומן בחובו משמעות גדולה. עבורי המשמעות היא שאין כלי בסיסי ובעל כוח רב יותר בחינוך מכלי האהבה. אנו כמורים, יכולים לבקש לשנות את תלמידינו ולהקנות להם ערכים וכלים כאוות נפשנו, אך ללא האהבה שתחבר, תקשור ותפתח את הלבבות, קשה יהיה לעשות ולו את השינוי הקטן ביותר.
כפי שמערכת יחסים זוגית קרובה ועמוקה יש לה כוחות להזיז את הלב, לפתוח את הראש, ולהביא לשינוי, כך גם מערכת יחסיהם של מורה ותלמידיה. כשניתן אהבה ונבסס את יחסינו עליה, דלתות ייפתחו והדברים יקרו מעצמם. יצופו השאלות, הסקרנות, הבקשה לעזרה והצוהר לשינוי.
האתגר הגדול הוא לזכור את האהבה גם ברגעי השבר והייאוש, ושם גדולתה של המורה הטובה.
אור שיטה
עידוד לביטוי אישי
"אביי ורבא היו יושבים לפני רבה, אמר להם רבה: למי מברכים? אמרו לו: לה'. שאל אותם רבה: והיכן יושב ה'? רבא הצביע לתקרה, אביי יצא החוצה והצביע כלפי השמים. אמר להם רבה: שניכם עתידים להיות רבנים" (מסכת ברכות מח, א).
כיצד ידע רבה כי אביי ורבא עתידים להיות "רבנן"?
תשובתם של אביי ורבא מגלה את העיקרון של "חינוך דינמי" - הם אינם עונים על שאלת רבה תשובה מוכנה, מבוססת על שינון של החומר הנלמד, כפי שלימדו אותם, אלא כל אחד מהם משתתף באופן פעיל בתשובה ומביע בדרכו האישית את הדרך שבה הוא חווה את מציאות הבורא. גם אם תשובתם ילדותית במקצת, היא אישית ומקורית, אינה מבוססת על דפוס של שינון ולא מעתיקה משהו שהם עצמם אינם שותפים לו.
בתהליך של חינוך דינמי - המטרה היא לעורר את תודעתו האישית והתעניינותו של החניך ולהדריך אותו לחפש בעצמו את דרכו להבנה והתעמקות, על ידי מתן כלים מתאימים.
יניב קידר
להאמין בתלמיד
אין איש יגלה לכם דבר,
אשר אינו כמוס ונם בחביון הגיונכם.
המורה, הפוסע בצללי המקדש בין חסידיו,
אינו מגיש מחכמתו,
כי מאמונתו ואהבתו.
אם אכן נבון הוא, לא יצווכם את חכמתו,
אלא יכוון צעדכם אל מפתן נפשכם אתם.
החוקר ישיח עמכם בהכירו את החלל,
אך לא יוכל לתתכם את הכרתו שלו.
בצליליו יורכם המשורר את הקצב הפועם בכל היקום,
אך לא יוכל לתתכם את האוזן האוסרה את הצליל
ואת הקול המשמיע אותו.
וזה הבקיא בעולם המדע, יספר על שקילה ומדידה,
אך לא יוכל להוליך אתכם שמה.
כי בינת האדם האחד,
לזולתו לא תצמיח כנפיים.
ואף שידיעת האלוהים חובקת כל,
נושא כל אדם לבדו
את ידיעת האלוהים והכרת העולם בחובו.
(הנביא – ג'ובראן ח'ליל ג'ובראן / על ההוראה)
אני חושבת שתפקיד המורה הוא לתמוך בתלמידים, לעזור להם להכיר את המקצוע ולהתחבר אליו, לעודד סקרנות ולייצר גירוי באהבה.
למידה היא תהליך אישי וראוי שיהיה בה מרכיב של חופש, כך שכל תלמיד יוכל לבחור במודעות כיצד לגשת אליה. בסופו של דבר האחריות ללמידה היא על התלמיד, לכן, תפקיד המחנך הוא גם להאמין בתלמידיו, ביכולתם ובכישוריהם.
הקשבה
"... כוונתי כמובן להקשבה מרוכזת; לשמיעת המילים, המחשבות, נימות הרגש, לקליטת המשמעות האישית, ואפילו למשמעות שמעבר לכוונתו המודעת של הדובר. לעיתים אני גם שומע במסר השטחי שאיננו חשוב ביותר, זעקה אנושית חבויה, "אילמת"...." (קארל רוג'רס, חופש ללמוד, עמוד 220)
אומרים "תקשיבו!", אבל אי פעם לימדו אתכם להקשיב?פעולה בסיסית וכה מורכבת; אנו מפריעים לאחר בדיבורו, חוזרים בראשנו על התגובה במקום להקשיב, חסרי סבלנות למשפטים ארוכים, או מאבדים קשב בהמולה קולנית ומעייפת. הקשבה אמיתית היא מיומנות חשובה למורה, וכזו שתסייע לתלמיד. כיצד נוכל להקשיב בתבונה? נוכחות, התעלמות מ"רעשי רקע", ומיקוד תשומת הלב ללא שיפוטיות. הקשבה היא אינה תכונה נתונה שירשנו. היא "שריר" שאפשר לפתח - ולשימושכם מובאים כאן מספר תרגילי הקשבה. נדמה לי שבנוסף לחיזוק ההקשבה אצלנו, חשוב לא פחות שנקנה אותה לתלמידנו.
תרגול הקשבה:
איך אני מקשיב? בקשו מאנשים קרובים לספר לכם על עצמכם. איזה מן מקשיבים אתם?
זכות השתיקה: תרגלו במשך שבוע 3 דקות של דממה ביום. הקשיבו לקולות החיצוניים ולמחשבות. בחנו את התחושות שלכם.
להתאהב ב"רעש": בחרו צליל יומיומי שהוא בעינכם "רעש"; מכונת הייבוש, תנועת רכבים ... נסו לשנות את השיפוט תוך הקשבה לצליל, ולחפש בו גוון מעניין.
סובלנות
"להיות סובלני אין משמעותו העלמת עין מהבלתי־נסבל או הסתרתו, אין משמעותו אילוף התוקף או הסוואתו. הסובלנות היא הסגולה המלמדת אותנו לחיות עם האחר, השונה. ללמוד עם השונה, לכבד את השונה... מעשה הסובלנות דורש מרחב שבתוכו מתקיימים גבולות ועקרונות שחייבים לכבדם... הסובלנות זקוקה לכבוד, למשמעת ולאתיקה. הסמכותני, שטוף דעות קדומות בנוגע למין, מעמד וגזע, לעולם לא יוכל להיות סובלני אלא אם יתגבר על דעותיו הקדומות" (פאולו פריירה, מכתבים למורה: לאלה המעזים ללמד, עמ' 44-45).
עבורי, בימינו ובמקום שבו אנו חיים, "סובלנות" היא סגולה שנעשתה לקלישאה חלולה שאין לה דבר וחצי דבר עם המשמעויות שמורה פריירה. היא משמשת כמראית עין לתוקפנות קצרת־רוח שאין לה עניין להכיר ולכבד את השונה, כסיסמה שנשלפת כדי לחסל דיאלוג, הבנה וכבוד, וכדי לתקף כל עמדה שאין מעוניינים להעמיד למבחן הביקורת. פריירה מתאר גישה כזו בתור "דרך תרבותית לאפשר דו־קיום שאני בעצם סולד ממנו. זוהי אינה סובלנות, זו צביעות". סובלנות בדמוקרטיה אין פירושה שכל הדעות והרעיונות שווים, משום שאין הסובלנות סובלת אמונות ורעיונות שמקדמים אלימות, דיכוי, הומוגניות חברתית, אי־דעת וסירוב לדעת, קידוש הבורות, והערצה עיוורת לדמויות סמכות.
אבל כמורה לעתיד אין לי עוד את זכות־היתר לסלוד מסובלנות, להפך; תלמידינו זקוקים לאימון מתמיד ומתמשך בסובלנות שיאפשר להם לזהות תוקפנות וסמכותנות שמתחפשות לסובלנות, ולדעת כיצד ביכולתם להגיב אליה. "אימון" היא מילת המפתח, החולייה שקושרת הוראה ללמידה. עבור הפילוסופים ביוון העתיקה, "אימון" הוא מה שהופך אתוס לאורח חיים, לפרקטיקה יום־יומית שתכליתה להפוך את קיומנו בעולם ליפה (קרי: טוב). להתאמן בסובלנות פירושו לחיות אותה כיחס דינמי אל הסביבה בלא פרוטוקול שיקבע מראש כיצד לעשות זאת, משום שהאימון זוכה לתכניו וצורתו מידי תנאיי החיים הממשיים כאן ועכשיו. עלינו למצוא בכל פעם מחדש הזדמנויות להתאמן בסובלנות ולהדגימה במגוון הקשרים – בטקסטים ובתכני הלימוד שנבחרים לשיעורים, בניהול הדיון בכיתה, ביחסנו לתלמידים, להורים, לעמיתים ואף לעצמנו. כשאנו חיים סובלנות ומדגימים אותה בעצם מעשינו, אנו קורצים מהנסיבות סביבת למידה משמעותית, עבור תלמידינו ועבורנו גם יחד. זהו אותו מרחב שפריירה מתאר כדרוש למעשה הסובלנות.
ניר קדם
נוכח.ת
"לא המורה הוא העניין, אלא התלמידים. במלים אחרות, תלמידים מחוננים, כמו כל התלמידים, פוגשים מגוון של מורים, וטוב שכך. מחוננות היא תכונה אחת – גדולה, חשובה, לעתים ממלאת את רוב הוויתו של ילד, אבל היא אף פעם לא המאפיין היחיד שלו. כך גם מורים: היותם מורים מחוננים או לא, זה רק חלק ממה שהם. כשמורה פוגשת תלמידים היא פוגשת אנשים שלמים. כשתלמידים פוגשים מורה הם פוגשים אדם שלם....ולכן, מה שחשוב בעיני הוא לא השאלה האם המורה מחונן, אלא האם התלמידים פגשו בצוות המורים שלהם מורים שיכולים ומתאימים ללמד אותם. (מאת: רחל ארליך- "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן")
המשמעות של התכונה להיות "נוכח/ת" אצל המורה היא שהוא רואה את התלמיד ונמצא שם בשבילו, בתכונה זו נמצאים יכולת הקשבה, ההתבוננות ואמפתיה וכך המורה יכול לראות את התלמיד כפי שהוא באמת, לקלוט את מה שלא נאמר או את מה שלא נראה לעין. להסתכל על הייחודיות של כל אחד, על הצרכים והקשיים השונים להבין מהן התכונות, היכולות והכישורים החיוביים/ייחודיים שיכולים לסייע לתלמיד להשיג הצלחה/תפיסה חיובית בחיים. תכונות אלה נותנות למורה את היכולת להבין את התלמיד טוב יותר ומשם לעזור לתלמיד לפתח את הכישורים והיכולת שלו, לבנות ביטחון עצמי ולחזק את הדימוי העצמי שלו. תלמיד שמרגיש שהמורה שלו נוכח ונמצא שם בשבילו מרגיש שמכבדים אותו, שמבינים אותו, מרגיש שהמורה מתעניין בו ומבין אותו כאדם, ולא רק כתלמיד. זה מאפשר לו להרגיש בטוח יותר ולשתף פעולה ואפילו לעורר אצלו מוטיבציה ומאמץ. כל אלו יכולים לסייע לתלמיד להתפתח ולצמוח הן כתלמיד והן כאדם.
גד א
המורה כתלמיד
״אין דיבור ללא מענה, אפילו אם הוא נתקל אלא שתיקה, ובלבד שיהיה לו מאזין״ (ז׳אק לאקאן, ׳פונקציה ושדה של הדיבור ושל השפה׳, כתבים א׳, 1953)
פרויד, אבי הפסיכואנליזה, ממקם את האנליטיקאי והמורה כאלו שעוסקים במקצועות בלתי אפשריים, משום שהם נידונים להשאר לא מסופקים. אולם, מוסיף פרויד, דווקא חוסר הסיפוק הוא זה שמחולל את התשוקה בבסיס הקשר שנוצר בין בני אדם.
ומה בין חוסר הסיפוק לרצון לדעת? מחד למורה ידע דיסיפלינרי עשיר ומאידך בורות הנוגעת לרצונות ולרגשות התלמידים.ות שלו. לכן, על המורה לאמץ את הבורות ולהשתמש בה באופן מושכל. משום שהבורות היא שמחוללת את הקשר האישי. הבורות של המורה היא המפתח לקשר האישי שיתפתח בינו.ה לבין התלמידים.ות, שכן היא תאפשר לו להשאר בפוזיציה של ׳זה שרוצה ללמוד׳ עוד על התלמידים.ות, ותפנה מקום לדיבור שלהם ותהפוך אותם לבעלי הידע שמלמדים אותנו דבר או שניים (ואולי אף יותר) על נבכי נפשם.ן. מתוך הבורות וסימני השאלה של המורה תגיח מהתלמידים.ות המשמעות במילים על רגשות, תסכולים, אכזבות ורגעי אושר שלהם.ן, ותוביל למשמעות עמוקה יותר, כזו שיוצרת אהבה ואמון. התלמיד.ה ירגישו משמעותיים עבור המורה, ולהיפך.
לכן, עלינו כמורים, לדחות את הסיפוק המהיר בלהיות ״אלה שיודעים הכל״ ודווקא להתמקם כאלה שלא יודעים ורוצים לדעת וללמוד על הצעירים.ות שנמצאים.ות מולנו וחולקים.ות עימנו שעות רבות במהלך השנה. כי זוהי משמעות האהבה.
דנה
אינטליגנציה ריגשית
מחקרים רבים מצביעים על התפקיד המכריע של יכולות רגשיות בקידום תהליכים לימודיים בקרב תלמידים. כן גוברת ההכרה כי יכולות רגשיות אלו תורמות להתפתחותו האישית והחברתית של התלמיד. למורים תרומה מכרעת בהתפתחותן של יכולות אלו במסגרת הבית ספרית. לצד האחריות לפתח יכולות אקדמיות ולהקנות ידע, הם נדרשים ליצור סביבה חינוכית המעודדת ומאפשרת קיום של תהליכים רגשיים. כדי לקיים סביבות חינוכיות שכאלה נדרש המורה להפגין רמת אינטליגנציה רגשית גבוהה, תחושת מסוגלות עצמית רגשית גבוהה ויכולת להביע אמפתיה. (׳המחנך הרגשי׳ - מודל לפיתוח יכולות רגשיות בקרב מורים. מאת: מירב חן , עדי שרעבי-נוב עמ' 105-78.)
היום שהעולם נמדד בציונים ובהישגים, שכסף מדבר בכל מקום, נשכח הפן הרגשי שהוא כל כך חשוב, הוכח מחקרית שילדים שזכו למחנך, מדריך בעל אינטילגנציה רגשית גבוהה, זכו למקסם את
יכולתם בלימודים.
פן נוסף על חשיבות האינטליגנציה הרגשית במורים, שהילדים שמתחנכים אצל אותם מורים יש להם
מודל לחיקוי. ילמדו להביע, לחוש, ומתוך זה לנהל שיח, להיות קשובים לאחר, להיות יותר אימפטים
לשונה, הדבר ימנע חרמות, שיימינג, אותם ילדים יבנו חברה עתידית טובה יותר, שיש מקום גם לפן
הרגשי ולא רק התבונתי.
טיפ למורה לשכלל פן זה:
בואו נתחיל בשלב הבסיסי והחשוב: להיות קשובים לתלמידים ברמה אינדבדואלית, לשים לב לאלה
שהגיעו לבית הספר לא כתמול שלשום, לקיים שיחות אחד על אחד אפילו שיחה קצרה של
התעניינות. להקשיב למה שלא נאמר בשיחה, להיות ערניים מה קורה בשיעור ובהפסקות.
למורים שקשה להם לעשות זאת, עצה - התחילו לתרגל בבית על משפחתכם ששם החיבור הרגשי
יותר חזק וכשתרגישו ביטחון תעבירו זאת למסגרת החינוכית.
צופי זנד
אמונה באדם
״בדיוק כפי שהילדים הביולוגיים שלנו בבית הם תמיד הילדים שלנו, כך גם הם תמיד שלנו. אין דבר שהבת שלי תעשה ויביא אותי להגיד לה שאם כך היא תנהג, היא לא תהיה הבת שלי יותר. תמיד, לא משנה מה, היא הבת שלי. זו המסגרת, ובתוך המסגרת הזו, בתוך גבולותיה המתרחבים, יש עליות ומורדות, עימותים ורגעי נחת, שמחה ועצב. אך המסגרת, זו שמגדירה את הקשר ביננו ואת מבנה העבודה וההיכרות שלנו, אינה נפרצת! הילדים הם שלך לאורך כל הדרך ואני אחכה לתלמיד שלי כל יום מחדש. האתגר הוא להיות שם גם בפעם ה 51… לוודא שלא יהיה פער בין המילים היפות שאתה אומר לילד ובין ההתנהגות בשטח. להצמיד מילים למעשים בלי למצמץ. לוודא שהילד ידע: אתה תמיד שלי, תמיד יש לך מקום בעולם״ (חילי טרופר, מקום בעולם)
בניית האמון עם התלמיד הוא תהליך ארוך בו חשוב להיות עקבי ולשדר אמון, בעיקר כשהתלמיד מפשל. דווקא אז, על המורה להעביר את המסר שהוא עדיין מאמין בו ויודע שהנפילות בדרך הן חלק טבעי בתהליך. על המורה אחריות גדולה להוות מקום בטוח והעוגן (לעיתים היחיד) עבור התלמיד ולא לאבד תקווה. האמונה בתלמיד אינה מותנית בהתנהגותו אלא נובעת מאהבה שאינה תלויה בהצלחתו.
אלעד שושן
סתגלנות
"הקנה הירוק המתכופף ברוח חזק יותר מהאלון האדיר שנשבר בסערה." (קונפוציוס)
יכולתנו להסתגל נמדדת בכל פעם שאנו נכנסים לכיתה עם מערך שיעור מושקע שהכנו מראש ומגלים שהמצב בפועל דורש התאמות. בין אם קרה משהו בשיעור הקודם, או שהתלמידים שמעו משהו בחדשות בהפסקה, או כי כמה מהם חולים, או עייפים. סתגלנות היא האיכות שמבדילה בין מורה שיחוש מתוסכל כשתוכניות משתבשות, לבין מורה שתראה במצב שנוצר הזדמנות נהדרת ללמידה.
כשעולה לדיון השאלה כיצד נכשיר את תלמידינו לקראת עתיד שטיבו לא ברור, חשבו על הערך הטמון בעצם היכולת לשמש מודל להתמודדות עם מציאות משתנה. על עצמי אני יודעת: הרעיונות הכי טובים, הדוגמאות הכי מדויקות, הסיפורים הכי נכונים, עולים בי תוך כדי תנועה, כשאני מתאימה את עצמי למה שמביאים התלמידים. לו הייתי כובלת עצמי לסדר שקבעתי מראש, לא היה עולה בידי למצותם.
ענת ברונר
מודל לחיקוי
"החינוך במובן של יצירת היחס, הקשר, האמון מתחיל [...] לאו דווקא בדרכים הכרתיות-קוגנטיביות-מחשבתיות, כי אם באופן טבעי. כאשר הילד רואה שאנחנו מקיימים את המצוות ברצינות, אז גם הוא מקיים אותן ברצינות. [...] הילד רואה כיצד אני עושה חסד, והרצון לעשיית חסד נקבע בנפשו; הוא מתמלא רוח של חסד. כאשר הוא רואה שאני מתפלל בכוונה, גם הוא מתפלל בכוונה. בעברית קוראים לזה בטעות: "דוגמה". אבל "דוגמה" נותנים בתיאטרון, ואילו בחיים הרגילים אדם אינו יכול לתת "דוגמה". מחנך צריך לנהוג באופן טבעי." (הרב שלמה אבינר, חינוך מאהבה)
מהי דוגמה אישית? האם מחנך יכול לקבוע לעצמו שחשוב לו לתת "דוגמה אישית" ופשוט לנהוג בהתאם לכך? התשובה לדעתי נחלקת לשתיים; מחד, בהיבטים טכניים, אכן המחנך יכול לקבוע לעצמו מהם הכללים אותן הוא רוצה להנחיל בכיתה ולדרוש מתלמידיו וכמובן לשמש דוגמה אישית ולקיימם בעצמו. "נאה דורש, נאה מקיים". מאידך, בהיבטים ה"עמוקים" כמו דרך ארץ, יחס מכבד כלפי כל אדם, אמון בתלמידים וכדומה, הדוגמה האישית של המחנך נמדדת כל הזמן וביתר שאת במצבי לחץ ומשבר. לכן, אינו יכול "לזייף" דוגמה אישית והדברים חייבים להיות חלק מהתנהלותו והווייתו של המחנך באופן טבעי. רק באופן זה, המחנך יהפוך מאדם שקבע לעצמו שחשוב לו לתת "דוגמה אישית" למודל לחיקוי עבור תלמידיו.
רז דהאן
לומד.ת תמיד
"איך לאהוב ילדים?" (יאנוש קורצ'אק)
מה אנחנו יכולים עוד ללמוד מהכותרת הכל כך מוכרת ומדוברת של קורצ'אק? הנה ניסיון לעבור רכיב-רכיב בטקסט הקצרצר הזה ולמצוא בו אלמנט, שיכול להאיר לנו תכונה חדשה ומשמעותית למורה הטוב.ה:
"כיצד": ה"איך" הינו הבסיס. כמורים חשוב שיהיו לנו הכלים והידע איך להתנהל.
"לאהוב": הרגש הוא הליבה. ללא הרגש אנחנו הופכים ממורים ומחנכים למרצים.
"ילדים": הילדים הם הסיבה. אנחנו כאן לא כדי ללמד מתמטיקה או ספרות. אנחנו כאן כדי ללמד ילדים.
"?": האלמנט שיכול לתת משמעות חדשה לטקסט מופיע דווקא בסופו. הוא אינו מילה, אלא בסימן פיסוק קטן – סימן השאלה. כמורים חשוב שנדע איך, שיהיה הרגש ושתמיד נשים את הילדים במרכז. אבל חשוב לא פחות, ואולי אף יותר, שתמיד יהיה לנו סימן שאלה בסוף. שתמיד נשאל, נתהה, נפקפק.
שתמיד נמשיך ללמוד.
ניר אפרימי
פעולה מתוך מחשבה
"מקובל לחשוב שהשהיה היא סימן לחולשה או להיעדר סמכות (...) כאילו יש איזו הלימה בין מהירות התגובה לבין מידת השפעתה. אך אנחנו מבקשים לעבוד באופן הפוך - להגיב בשקט, באטיות מכוונת, בקצב הנכון לחיים ולעבודה חינוכית ולא לסערת רגשות - ולא להניח לתלמיד חסר שליטה לנהל את הסיטואציה. דווקא פעולה מתוך מחשבה ושליטה, יש בה מסר עמוק של נוכחות ושל כוח. התלמידים מזהים את זה. זו סמכות שקטה ואפקטיבית." (מתוך הספר "מקום בעולם", חילי טרופר)
איש חינוך הופך למשמעותי כאשר הוא חורג מעצמו וחורג מהמוכר ומהמקובל, מחזיק את התקווה והאמונה שהתלמיד יצליח עד שגם התלמיד עצמו יאמין בכך. עד אז צריכים לחרוג מהמוכר שלנו ולדעת להחזיק ולהגיב בנחת, בשקט ובאמפתיה , רגישות למקום ולמצב של התלמיד ואף לנסות לראות את הדברים מנקודת מבטו.
הודיה לוי